Burger biwakowy

Posted by

Bardzo fajne danie dla najmłodszych i dorosłych, smakuje świetnie i jest fajnym urozmaiceniem jak już znudzą nam się kiełbaski, karkówki i inne popularne potrawy z rusztu. Kotlety możemy zastosować dowolne, wołowe, wieprzowe lub mieszane, w zależności od upodobań. My kupujemy gotowe, bo jednak takie są bezpieczniejsze w przechowywaniu w warunkach biwakowych, ale można też zrobić samemu, wtedy trzeba je jak najszybciej zgrillować. W pierwszej kolejności przygotowujemy sobie dodatki: żółty ser, sałata, pomidor, cebula i inne wedle upodobań, oraz keczup, majonez lub inne sosy. Teraz możemy przystąpić do grillowania kotletów, gdy już są gotowe, to wkładamy w bułki wraz z dodatkami, zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszt. Musimy w zależności od wysokości rusztu nad żarem często je obracać i zanim nabierzemy wprawę warto kontrolnie zajrzeć do środka i sprawdzić czy bułka już jest rumiana i chrupiąca i ser zaczął się topić. Jeżeli nie mamy folii aluminiowej możemy po zgrillowaniu kotletów, kiedy są jeszcze na ruszcie położyć na nie plasterki sera żółtego a obok grillujemy bułki i gdy osiągną chrupkość składamy burgery, ale wtedy należy się liczyć z tym, że dodatki warzywne będą zimne.

Dodał:

Irek Jozwik

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply