Opisz potrawę:
Słowo się rzekło to dodaję potrawę z ośmiorniczkami. Może kogoś natchnie do planowania letnich podróży:) Cataplana to nazwa naczynia do gotowania - rodzaj prymitywnego szybkowaru. Moim zdaniem bardzo przydatny w kuchni biwakowo-camperowej. Można tam "wrzucić" dosłownie wszystko a i tak wyjdzie smaczne po 15-20 minutach. Można do niej dodać mięso, ryby, warzywa, owoce morza - w zależności od tego jakimi składnikami właśnie dysponujemy, trochę przypraw i gotowe. Ja przedstawiam wersję letnią z owocami morza i kurczakiem.
Potrzebne składniki:
- jedna pierś z kurczaka,
- opakowanie ośmiorniczek, kalmarów w mixie
- filet ryby - dowolny(filet w tym wypadku najwygodniejszy, bo całość będzie w jednym pojemniku)
- dwie garści muli
- ostra papryczka
- kilka pomidorków koktajlowych
- cukinia pokrojona w kostkę
- cebula w piórkach
- oliwa z oliwek
- czosnek starty
- pół szklanki białego wina
-sól, pieprz i tymianek do smaku
- natka pietruszki
Opis przyrządzania:
Zasada przy cataplanie jest taka, że składniki układamy warstwowo( na samym dnie składniki podlegające najdłużej obróbce termicznej, na górze te, które gotują się najszybciej i wydzielają najwięcej "soków").Kalmary z ośmiorniczkami podsmażyłam na oliwie z odrobiną czosnku. Potem ułożyłam składniki warstwowo, najwyżej pomidorki i mule. Zalałam wszystko winem, wsypałam przyprawy (eksperymentalnie wrzuciłam znaleziony na krzaku przy parceli liść laurowy) i zamknęłam pokrywką. Po 20 minutach potrawa była już gotowa. Wykańczając danie natką pietruszki i serwując z bagietką kukurydzianą polaną oliwą walczyłam, żeby nie rzucić się na posiłek bez sztućców. Było dobre!
Galeria:
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.