Domowy smalczyk

Posted by
No votes yet.
Please wait...

Domowy smalczyk – smak dzieciństwa i biwakowych wypadów.
Przygotowuje się go w banalnie prosty sposób: zmieloną (lub drobno posiekaną ) słoninę, boczek, ewentualnie mięso, przesmażamy na małym ogniu. Pod koniec dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i jeszcze chwilę smażymy. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem. Dla złagodzenia smaku można dodać starte małe jabłko. Gorący smalczyk przekładamy do pojemników, kilkakrotnie mieszając w trakcie stygnięcia. Znakomicie smakuje np. jako smarowidło na pieczywo, do przyrządzania jajecznicy itp. Dobrze przechowuje się w warunkach biwakowych. Można zamrażać, będzie równie smakowity.

Dodała:

Maria Prokocka

Chcesz dodać swój przepis? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply