Kasiny gulasz wieprzowy z kociołka

Gulasz jest bardzo smaczny, ale przygotowanie trwa dosyć długo, więc lepiej nie zaczynajcie go przyrządzać jak jesteście głodni, tylko dużo wcześniej. Za to dłużej trwa frajda z kociołkowania. Ilości składników nie będę podawał, bo to zależy na ile osób robicie kociołek i ile warzyw preferujecie.

Składniki

mięso wieprzowe (najlepiej szynka lub karczek)
boczek surowy wędzony
papryka czerwona, źółta i zielona
papryka ostra
ziemniaki
cebula czerwona
pomidory
sos pomidorowy
ostry pasta paprykowa (najlepiej węgierski) do przyprawienia
sól
pieprz

W pierwszej kolejności przesmażamy pokrojony w kostkę boczek, dolewamy oliwę dp smażenia lub oleju i dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Przesmażamy do zrumienienia się mięsa. Dodajemy cebulę pokrojoną w grubą kostkę i przesmażamy. Teraz dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, następnie pomidory, które puszczą sok do obgotowania ziemniaków, podlewamy też trochę wodę, by ziemniaki szybciej zmiękły. Gdy ziemniaki są już miękkie dodajemy sos pomidorowy, i słodką i ostrą paprykę. Doprawiamy ostrą pastę paprykową do uzyskania odpowiedniej ostrości i doprawiamy pieprzem i solą. Wszytko dusimy na wolnym ogniu aż papryka zrobi się miękka i możemy przystąpić do konsumpcji, najlepiej w oryginalnych węgierskich miseczkach.

Dodał:

Irek Jozwik

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a Reply