Oscypek z grilla

Sposób przygotowania jest tak prosty jak upieczenie kiełbaski, ale jest kilka wskazówek, że nas oscypek będzie smaczniejszy. Przede wszystkim najlepiej wychodzą w miarę oryginalne serki niż te kupione w markecie, gdyż te sklepowe są bardzo nasączone i po upieczeniu i odparowaniu wody ich wnętrze nie wygląda tak ładnie jak serka oryginalnego. Druga ważna wskazówka, to grill powinien być dobrze rozżarzony, a jeżeli robimy nad ogniskiem, to też nad żarem nie nad płomieniem. Staramy się tak grillować osypek by nabrał ciemnozłocistej barwy, ale się nie przypalił, bo wtedy smak będzie lekko gorzkawy. Podawać najlepiej z dobrym zimnym piwem.

Dodał:

Irek Jozwik

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Leave a Reply