Palinkownia w Górach Cozia

Posted by

Współrzędne GPS:
45.287867, 24.422903
Kraj / województwo:
Rumunia
Opis atrakcji:
Kiedy w Rumunii nastaje czas zbiorów śliwek, w wielu wioskach rusza produkcja swojskiej śliwowicy. Nosi ona tutaj miano palinki, lub cujki. Produkowana jest z owoców lub ich wytłoczyn - przeważnie śliwy, gruszy, jabłoni, moreli, czereśni lub morwy. Zawartość alkoholu dochodzi nawet do 70%. Proces produkcji nie zmienił się tu od wieków, a tradycja jest tu prawie tak samo ważna, jak u nas żniwa. Małe przydomowe gorzelnie wytwarzają trunki na własne potrzeby, ale i na handel. Zacier przygotowywany jest w wielkich drewnianych kotłach, a destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, które wytwarzane są przez rumuńskich cyganów. Pędzenie alkoholu, to często wielkie święto w wiosce i okazja do spotkań i degustacji. Jedną z ciekawszych wytwórni palinki spotkaliśmy w Górach Cozia w wiosce Dângești, którą już kilkukrotnie odwiedzaliśmy. Cała wieś przekazuje tu swoje zbiory owoców, z których pędzi się ogromne ilości trunku. Potem palinka dzielona jest po równo wśród mieszkańców, którzy przekazali owoce lub zacier. Palinkownia w Dângești nie sprzedaje swoich wyrobów, ale turystów chętnie zaprasza na degustację. Warto mieś ze sobą jakiś polski alkohol, wtedy działa handel wymienny, którego przelicznik jest dla nas bardzo korzystny.

Iras

Galeria:

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply