Ryby wędzone, peklowane na mokro

Posted by
No votes yet.
Please wait...

Kto nie spróbował, ten nie wie jak smakuje świeża wędzona, jeszcze ciepła ryba na biwaku. Oczywiście, by takie ryby sobie uwędzić na biwaku, to potrzebujemy wędzarni turystycznej. My korzystamy z wędzarni CampGo, która po złożeniu zajmuje naprawdę nie wiele miejsca, a i rozłożona jest niewiele większa niż spakowane najazdy do kampera. Tak szczerze, to nawet jej nie składamy, tylko jeździ z nami cały czas gotowa do użycia, po wędzeniu ląduje tylko w dużym szczelnym worku.

Dziś na warsztat idą dwa 1 kg, czyli duże pstrągi i polski łosoś 1,5 kg. Rybki płuczemy i wkładamy na 3 godziny do solanki zrobionej w stosunku 1/10. Dobrze by ryby były w chłodnym miejscu i całe zanurzone w roztworze. Jeżeli poleżą dłużej, też im nie zaszkodzi, ale już po trzech godzinach możemy je zacząć suszyć.

W warunkach biwakowych robimy to w rozgrzanej otwartej wędzarni utrzymując temperaturę w granicach 50 – 60 stopni. Ryby będą suszyły się co najmniej godzinę, suchość oceniamy dłonią, wyciągając rybę z wędzarni, skóra powinna być aksamitna jak u węża. Susząc unikamy dymienia, więc w wędzarni palimy węglem drzewnym.

Gdy nasze ryby są już suche, możemy zacząć proces wędzenia, do paleniska z rozżarzonym węglem drzewnym dokładamy wysuszone kawałki drewna liściastego, najlepsze będą olcha, buk i drewno owocowe. Wędzarnie zamykamy zostawiając tak dużą szparę, by dym mógł swobodnie przechodzić przez wędzarkę. Temperaturę utrzymujemy w granicach 50 – 60 stopni i tak wędzimy przez około 3 godziny, lub do uzyskania odpowiedniego zadowalającego nas koloru.

Potem pozostaje nam już tylko konsumpcja, uwierzcie takie jeszcze ciepłe smakują najlepiej, ale na zimo też są rewelacyjne, to nie to samo co wędzone ze sklepu. Jeżeli zakupiliśmy więcej ryb niż planujemy zjeść, dobrze jest ze sobą zabrać zgrzewarkę próżniową, która nam przedłuży żywotność uwędzonych ryb i sprawi, że po otwarciu będą cały czas soczyste.

Wędzarnię turystyczną możecie zakupić na stronie producenta https://campgo.pl/

Dodał:

Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply