Staw Niezgoda II

Posted by
Współrzędne GPS:
51.52821830475781, 17.062234852817294
Kraj / województwo:
Polska / Dolnośląskie
Opis atrakcji:
Staw Niezgoda wzmiankowany był już w 1591. W drugiej połowie XX wieku podzielono go na dwa akweny. II jest bardziej oddalony od wsi Niezgoda. Łącznie stawy mają powierzchnię około 200 ha. Przebiega tu też ścieżka dydaktyczna Trzy stawy. Miejsca lęgowe znajdują tutaj perkoz dwuczuby i gęś gęgawa. Inne spotykane tu ptaki to: błotniak stawowy, bąk, żuraw, sieweczka rzeczna, dzięcioł zielonosiwy, głowienka zwyczajna, podgorzałka zwyczajna, płaskonos, krakwa, gągoł, nurogęś, bielaczek, ogorzałka, lodówka, markaczka, łabędź niemy, łabędź krzykliwy, łabędź czarnodzioby, gęsiówka egipska, ohar, hełmiatka, kormoran, czapla biała, bocian czarny, rycyk, batalion, łęczak, kwokacz, samotnik, brodziec pławny, szczudłak i bielik. Staw nie jest częścią rezerwatu przyrody - jest na nim prowadzona normalna gospodarka rybacka.

Iras

Galeria:
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply