Tosty z ogniska

Posted by
Rating: 4.0/5. From 1 vote.
Please wait...

Jeżeli chcemy na biwaku zjeść coś ciepłego na szybko, czy chcemy zużyć starsze pieczywo, to świetną potrawą są tosty z ogniska. Na pewno przypadną do gustu też najmłodszym. Sposób przygotowania jest banalnie prosty, bo robimy zwykłą kanapkę. Dwie połówki chleba smarujemy delikatnie masłem, do wnętrza wkładamy dwa plastry sera żółtego a między nie salami. Wędlina może być dowolna, ale nam najlepiej smakują z salami. Kanapki zawijamy w folię aluminiową i kładziemy na ruszcie, co jakiś czas je odwracając. Jeżeli są blisko żaru to tosty są gotowe bardzo szybko, ale należy uważać by ich za bardzo nie przypalić. Jeżeli nie mamy ze sobą grilla tost można położyć na patyku do kiełbasy w kształcie Y i trzymając gonad żarem, i co jakiś czas odwracając kanapkę też go upieczemy. Tosty po zrobieniu spożywamy z keczupem i majonezem lub innymi sosami, zależy od waszych preferencji. Nie zrażajcie się pierwszych niepowodzeniach jeżeli coś się przypali, po kilku razach na pewno osiągniecie wprawę i tosty będą idealne, chrupiące, nie przypalone, a ser fajnie rozpuszczony.

Dodał:

Irek Jozwik

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply