Prosta potrawa na grilla i ponoć bardzo smaczna, bo ja nie jadam cukinii, ale efekt końcowy wszystkim smakował. Potrzebujemy kilka cukinii, w zależności od ilości osób i ich możliwości. Cukinię kroimy wzdłuż na pół i łyżeczką wydrążamy część miąższu. W nasze rynienki ścieramy na tarce żółty ser, wkładamy salami, przekrojone na pół pomidory koktajlowe i jeszcze raz na to wszystko ścieramy ser. Doprawiamy ulubionymi przyprawami i ziołami i kładziemy na rozgrzany grill. Lepszy efekt uzyskamy mając grill z przykryciem, wtedy zawartość zapiekanki ładnie nam się przypiecze, a cukinia nie będzie przypalona, ale bez przykrycia też da radę. Oczywiście wypełnienie cukinii może być dowolne, według waszych smaków, może też być całkowicie wegetariańskie. Czas grillowania zależy od wielkości grilla i ilości rozżarzonego węgla, po prostu jak już wytopi nam się ładnie ser, to możemy już przystąpić do jedzenia, mając grill z pokrywą, możemy jeszcze bardziej wypiec by ser zaczął się robić złocisty.
Dodał:
Irek Jozwik
Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/
Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.