Ziemniaki pieczone z płyty ognisckowej CampGo

Podczas ostatniego biwaku wędzarniczego, kiedy to cały dzień siedzieliśmy w jednym miejscu pilnując wędzarni,. Ognisko płonęło od rana, wpadliśmy więc na pomysł upieczenia ziemniaków na płycie ogniskowej CampGo. Teoretycznie służy ona do pieczenia mięsa i warzyw, ale czemu by nie spróbować zrobić na niej pieczonych ziemniaków ?

Na pręty, które mają za zadanie przytrzymywać potrawy przy blasze odbijającej promieniowanie nabiliśmy ziemniaki. Jak nie wyjdą to mała strata pomyśleliśmy. Ziemniaki były spore, nam się nie śpieszyło, więc płytę ogniskową wbiłem na tyle daleko, żeby się za mocno nie przypaliły od strony ogniska, po około 2 godzinach były już w miarę miękkie, ale dla lepszego efektu jeszcze je obróciłem by się równomiernie dopiekły.

W sumie gdzieś po około 3 godzinkach były gotowe do spożycia. Walory smakowe bardzo dobre, choć uznaliśmy, że jednak z popiołu są lepsze. Zaleta jest taka, że nie trzeba rozgrzebywać ogniska i martwić się czy się przypalą czy nie. Przybliżając lub oddalając płytę od ogniska można dosyć precyzyjnie zapanować nad procesem pieczenia. Kilka ziemniaków zostało na drugi dzień, znowu wylądowały przy ognisku, tym razem tylko na kilkanaście minut by nabrały temperatury i okazało się, że na drugi dzień były też całkiem przyzwoite.

Płytę ogniskowa wykonana jest ze stali nierdzewnej, więc łatwo utrzymać ją w czystości, wchodzi też do zmywarki. Możecie ją zakupić na stronie producenta: https://campgo.pl/home,35,plyta_ogniskowa.html

Dodał: Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/ Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply