Grillowany ziemniak

Dodane: 26 lipca 2020

Hej, przedstawiamy Wam pewnie większości doskonale znane ziemniaki z grilla. Doskonałe jako uzupełnienie grillowanych mięs, biwakowych sałatek jak i samodzielna przekąska.

Potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):

  • ziemniaki młode (6szt. średnia wielkość)
  • masło (może być czosnkowe, wg uznania)
  • oliwa z oliwek (50ml)
  • papryka mielona - polecamy wędzoną oraz chili
  • suszona kolendra
  • kmin rzymski
  • pieprz czarny
  • majeranek
  • oregano (po 1 łyżeczce)

Opis przyrządzania:

Ziemniaki obmywamy i gotujemy w mundurkach 15-20 minut w osolonej wodzie do zmięknięcia. Następnie nacinamy obgotowane ziemniaczki nacinamy dość głęboko z obydwu stron. Przygotowujemy jedną z dwóch wersji "wykończenia".

Sposób 1 - w oliwie mieszamy dokładnie przyprawy, nakładamy glazurę na ziemniaczki i dokładnie w nacięcia, wrzucamy na grill, w czasie pieczenia przesmarowujemy kilkukrotnie.

Sposób 2 - najprostszy na świecie, wypełniamy nacięcia masłem, smarujemy z zewnątrz i wrzucamy na grill, podajemy z solą. Marynata nadaje się również idealnie do glazurowania kiełbasek na grillu.

Smacznego 🙂

Zdjęcie artykułu

Uwaga! Wszystkie zdjęcia oraz teksty na stronie www.grupabiwakowa.pl chronione są prawem autorskim. Jakiekolwiek wykorzystanie ich do celów komercyjnych, zamieszczanie na innych stronach internetowych, przedruk lub inne formy powielania, wymagają zgody redakcji, oraz autora © GRUPA BIWAKOWA PL 2017 - 2025. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i na forum. Są one prywatnymi komentarzami i opiniami użytkowników.

Partnerzy