Grillowany ziemniak
Dodane: 26 lipca 2020
Hej, przedstawiamy Wam pewnie większości doskonale znane ziemniaki z grilla. Doskonałe jako uzupełnienie grillowanych mięs, biwakowych sałatek jak i samodzielna przekąska.
Potrzebne składniki (porcja dla 2 osób):
- ziemniaki młode (6szt. średnia wielkość)
- masło (może być czosnkowe, wg uznania)
- oliwa z oliwek (50ml)
- papryka mielona - polecamy wędzoną oraz chili
- suszona kolendra
- kmin rzymski
- pieprz czarny
- majeranek
- oregano (po 1 łyżeczce)
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obmywamy i gotujemy w mundurkach 15-20 minut w osolonej wodzie do zmięknięcia. Następnie nacinamy obgotowane ziemniaczki nacinamy dość głęboko z obydwu stron. Przygotowujemy jedną z dwóch wersji "wykończenia".
Sposób 1 - w oliwie mieszamy dokładnie przyprawy, nakładamy glazurę na ziemniaczki i dokładnie w nacięcia, wrzucamy na grill, w czasie pieczenia przesmarowujemy kilkukrotnie.
Sposób 2 - najprostszy na świecie, wypełniamy nacięcia masłem, smarujemy z zewnątrz i wrzucamy na grill, podajemy z solą. Marynata nadaje się również idealnie do glazurowania kiełbasek na grillu.
Smacznego 🙂
