Palinkownia w Górach Cozia
Skansen, wiejska zabudowa
0.0
(0)Kiedy w Rumunii nastaje czas zbiorów śliwek, w wielu wioskach rusza produkcja swojskiej śliwowicy. Nosi ona tutaj miano palinki, lub cujki. Produkowana jest z owoców lub ich wytłoczyn - przeważnie śliwy, gruszy, jabłoni, moreli, czereśni lub morwy. Zawartość alkoholu dochodzi nawet do 70%. Proces produkcji nie zmienił się tu od wieków, a tradycja jest tu prawie tak samo ważna, jak u nas żniwa. Małe przydomowe gorzelnie wytwarzają trunki na własne potrzeby, ale i na handel. Zacier przygotowywany jest w wielkich drewnianych kotłach, a destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, które wytwarzane są przez rumuńskich cyganów. Pędzenie alkoholu, to często wielkie święto w wiosce i okazja do spotkań i degustacji. Jedną z ciekawszych wytwórni palinki spotkaliśmy w Górach Cozia w wiosce Dângești, którą już kilkukrotnie odwiedzaliśmy. Cała wieś przekazuje tu swoje zbiory owoców, z których pędzi się ogromne ilości trunku. Potem palinka dzielona jest po równo wśród mieszkańców, którzy przekazali owoce lub zacier. Palinkownia w Dângești nie sprzedaje swoich wyrobów, ale turystów chętnie zaprasza na degustację. Warto mieś ze sobą jakiś polski alkohol, wtedy działa handel wymienny, którego przelicznik jest dla nas bardzo korzystny.
Dodane:
21 stycznia 2022 07:46
Współrzędne GPS:
45.287867, 24.422903
0.0
(0)Brak komentarzy
Bądź pierwszą osobą, która oceni i skomentuje to miejsce 🙂