[object Object]

Palinkownia w Górach Cozia

Skansen, wiejska zabudowa



0.0

(0)

Kiedy w Rumunii nastaje czas zbiorów śliwek, w wielu wioskach rusza produkcja swojskiej śliwowicy. Nosi ona tutaj miano palinki, lub cujki. Produkowana jest z owoców lub ich wytłoczyn - przeważnie śliwy, gruszy, jabłoni, moreli, czereśni lub morwy. Zawartość alkoholu dochodzi nawet do 70%. Proces produkcji nie zmienił się tu od wieków, a tradycja jest tu prawie tak samo ważna, jak u nas żniwa. Małe przydomowe gorzelnie wytwarzają trunki na własne potrzeby, ale i na handel. Zacier przygotowywany jest w wielkich drewnianych kotłach, a destylacja odbywa się w miedzianych alembikach, które wytwarzane są przez rumuńskich cyganów. Pędzenie alkoholu, to często wielkie święto w wiosce i okazja do spotkań i degustacji. Jedną z ciekawszych wytwórni palinki spotkaliśmy w Górach Cozia w wiosce Dângești, którą już kilkukrotnie odwiedzaliśmy. Cała wieś przekazuje tu swoje zbiory owoców, z których pędzi się ogromne ilości trunku. Potem palinka dzielona jest po równo wśród mieszkańców, którzy przekazali owoce lub zacier. Palinkownia w Dângești nie sprzedaje swoich wyrobów, ale turystów chętnie zaprasza na degustację. Warto mieś ze sobą jakiś polski alkohol, wtedy działa handel wymienny, którego przelicznik jest dla nas bardzo korzystny.


  • Iras

    Dodane:

    21 stycznia 2022 07:46

  • Współrzędne GPS:

    45.287867, 24.422903


5
4
3
2
1

0.0

(0)


Brak komentarzy

Bądź pierwszą osobą, która oceni i skomentuje to miejsce 🙂

Uwaga! Wszystkie zdjęcia oraz teksty na stronie www.grupabiwakowa.pl chronione są prawem autorskim. Jakiekolwiek wykorzystanie ich do celów komercyjnych, zamieszczanie na innych stronach internetowych, przedruk lub inne formy powielania, wymagają zgody redakcji, oraz autora © GRUPA BIWAKOWA PL 2017 - 2025. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zawartych w komentarzach i na forum. Są one prywatnymi komentarzami i opiniami użytkowników.

Partnerzy