Czy wiecie, że pierwsza na świecie cukrownia, wytwarzająca cukier z buraków cukrowych powstała na Dolnym Śląsku w wiosce Konary? Metodę tą opracował niemiecki naukowiec Andreas Sigismund Marggraf w 1748. Było to spowodowane wysokimi cenami importowanego cukru trzcinowego. Metodę Andreasa wdrożył w życie Franz Karl Achard z Wołowa, który był chemikiem, fizykiem i biologiem. I tak w 1802 roku w Konarach powstała pierwsza tego typu cukrownia na świecie. Konary w owym czasie należały do Prus, a dużą pomoc w realizacji tego przedsięwzięcia zaoferował król Prus Fryderyk Wilhelm III. Już w pierwszym roku działania Konarska cukrownia przetworzyła 400 ton buraków, z czasem powstały następne tego typu zakłady produkcyjne co spowodowało, że cukier przestał być zamorskim towarem luksusowym i stał się dostępny dla każdego. Jednak naukowiec nie miał smykałki do interesów i doprowadził swoje cukrownie do bankructwa, zmarł w biedzie w Wołowie, jego grób znajduje się na starym cmentarzu ewangelickim w Moczydlnicy Dworskiej niedaleko Konarów. Z jego pierwszej cukrowni w Konarach do dziś zachowały się już tylko fundamenty i tablica pamiątkowa.
GPS:
- 51.41197, 16.55729
Nawiguj: https://goo.gl/maps/KRJE1odUdfG2
Dodał:
Irek Jozwik
Chcesz dodać atrakcję na stronę grupy ? Przeczytaj – https://grupabiwakowa.pl/mapy-atrakcji-turystycznych/ i zamieść w grupie – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/ Przeniesiemy ją na stronę i mapę.
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.