Boczek z rusztu

Posted by
No votes yet.
Please wait...

Boczek z rusztu, to chyba jedna z najsmaczniejszych potraw z grilla i ogniska. W sklepach możemy kupić różne gotowe zestawy grillowe, są one przeważnie doprawione. Jednak dobrze wygrillowany boczek, jak dla nas najlepiej smakuje bez żadnych przypraw, jedynie go solimy. Więc chyba lepiej kupić boczek w kawałku, gdzie możemy wybrać sobie jak najbardziej chudy. Kroimy go na plastry grubości ok 1,5 cm. By nasz boczek wyszedł naprawdę pyszny, to najważniejszy jest sam proces grillowania, musi się on ładnie wytopić, ale nie może być za suchy, musi się ładnie zarumienić, ale nie przypalić bo będzie gorzki. Najwygodniej jest go grillować na ruszcie na trójnogu, gdzie mamy bardzo duży zakres regulacji wysokości rusztu. Na zwykłych grillach wytapiając się, aktywuje płomień i często się przypala, lub za bardzo wytapia i mamy do jedzenia suchy wiór. Jeżeli go robimy nad ogniskiem, to czekamy aż drwa się trochę wypalą i starajmy się to robić nad samym żarem. Boczek musimy często obracać i przy okazji kontrolować, czy nam się nie przypala. Jeżeli wam się uda wygrillować tak jak ten na zdjęciach, to będziecie zachwyceni.

Dodał:

Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply