Faszerowana kapusta a’la gołąbki

Posted by

Składniki:
Kapusta 1 szt.
Pół kilo ryżu
80 dkg mięsa mielonego
Cebula 2 szt
Przecier pomidorowy 200g
Woda 1.5 litry
Suszone warzywa 5 łyżek
Sól pieprz

Obcinamy górę kapusty, która będzie ” czapeczką”. Wydrążamy środek.
Cebulę kroimy i przysmażamy, dodajemy mięso, podsmażamy razem. Po usmażeniu łączymy z ugotowanym ryżem, doprawiamy do smaku. Trzeba pamiętać że kapusta wchłonie sól.

Faszerujemy kapustę ryżem z miesem i wkładamy do kociołka. Nakrywamy obciętą „czapeczką” i wkładamy do kociołka. Resztą wydrążonej kapusty obkładamy kociołek.

Robimy sos.
Na 1.5 litry wody dodajemy przecier pomidorowy i suszone warzywa. Zalewamy kapustę.

Rozpalamy około 30 sztuk brykietu. Rozkładamy po równo na górę i dół kociołka. Czekamy 2-3 godziny, do miękkości kapusty. Co godzinę na górę i dół kociołka dokładamy 3-4 szt. brykietu.

Można podawać z sosem pomidorowym lub grzybowym. Smacznego

dodał: Maciej Kołek 

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply