Opisz potrawę:
Hej, przedstawiamy Wam pewnie większości doskonale znane ziemniaki z grilla. Doskonałe jako uzupełnienie grillowanych mięs, biwakowych sałatek jak i samodzielna przekąska.
Potrzebne składniki:
Porcja dla 2 osób: ziemniaki młode( 6szt. średnia wielkość), masło (może być czosnkowe, wg uznania), oliwa z oliwek (50ml), przyprawy: papryka mielona - polecamy wędzoną oraz chili, suszona kolendra, kmin rzymski, pieprz czarny, majeranek, oregano (po 1 łyżeczce).
Opis przyrządzania:
Ziemniaki obmywamy i gotujemy w mundurkach 15-20 minut w osolonej wodzie do zmięknięcia. Następnie nacinamy obgotowane ziemniaczki nacinamy dość głęboko z obydwu stron. Przygotowujemy jedną z dwóch wersji "wykończenia".
Sposób 1 - w oliwie mieszamy dokładnie przyprawy, nakładamy glazurę na ziemniaczki i dokładnie w nacięcia, wrzucamy na grill, w czasie pieczenia przesmarowujemy kilkukrotnie.
Sposób 2 - najprostszy na świecie, wypełniamy nacięcia masłem, smarujemy z zewnątrz i wrzucamy na grill, podajemy z solą.
Marynata nadaje się również idealnie do glazurowania kiełbasek na grillu.
Smacznego 🙂
Galeria:
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.