Opisz potrawę:
Z uporem maniaka staram się obalić mit, że camper i biwak to nie tylko kiełbaski nad ogniskiem czy dania z torebki :), choć jedno i drugie spożywam, to aby nie zanudzić dzieciaków, męża i siebie testuję różne różności. Tym razem w stylu azjatyckim 🙂
Potrzebne składniki:
Na danie główne:
- 1-2 brokuły surowe
- 1 czerwona papryka
- opakowanie polędwiczek z kurczaka
- mała cukinia
- czerwona cebula
- imbir (ile kto lubi)
- ostra papryczka chili - można zastąpić pieprzem cayeńskim w proszku
- 4-5 ząbków czosnku
-sos sojowy (najlepiej ciemny i jasny)
- kolendra świeża lub listki pietruszki
- sezam lub orzechy nerkowca lub orzeszki ziemne (ja miałam takie w pikantnej posypce)
- łyżka miodu
- oliwa, olej a najlepiej olej sezamowy lub z orzeszków ziemnych
- opcjonalnie łyżka mąki ziemniaczanej
-limonka lub cytryna
Makaron teryaki:
makaron z zupki chińskiej (najlepiej ryżowy lub sojowy)
- sos teryaki
Opis przyrządzania:
Brokuły i paprykę kroimy i wkładamy do jednego naczynia. Cebulę kroimy w piórka i odkładamy do miski ze startym na drobnej tarce imbirem, czosnkiem oraz pokrojoną w drobną kosteczkę papryczką chili. Osobno przygotowujemy cukinię - można ją pokroić lub poszatkować w paski przy użyciu obieraczki. Polędwiczki także kroimy osobno. Na głębokiej patelni lub woku, choć ja mam naszą osławioną cataplanę i jej użyłam, rozgrzewamy 2 łyżki oleju lub oliwy ( w moim wypadku oliwa plus trochę oleju sezamowego) i wrzucamy paprykę wraz z brokułami. Muszą mocno "skwierczeć" aby się przysmażyć a nie udusić, mieszamy je często, by nie przypalały się jednak za mocno. Na mniejszej patelni smażymy kurczaka lub dorzucamy go do warzyw po około 5 minutach ich smażenia. Ja mam możliwość i robię to osobno, gdyż wolę by aromaty były intensywniejsze i wymieszały się później. Gdy kurczak i warzywa są połączone na mniejszej patelni rozgrzewamy trochę oliwy (ja trochę oleju z orzeszków ziemnych) i przygotowujemy sos. Podsmażamy najpierw cebulę z chili, imbirem i czosnkiem a po chwili dodajemy sos sojowy (tutaj kto ile lubi) u mnie jest to ok. 4-5 łyżek. Po chwili aplikujemy miód (też w zależności od upodobań) i wyciśnięty sok z połowy limonki. Sos można zagęścić odrobiną skrobi ziemniaczanej i ew. doprawić pieprzem cayeńskim oraz kurkumą. Bardzo ważne jest aby brokuły nie straciły twardości, muszą być al dente, dlatego jeśli gotują się zbyt intensywnie można wyłączyć ogień pod nimi i po przygotowaniu sosu zalać danie nim. Na koniec obsmażamy delikatnie płatki cukinii i mieszamy z potrawą na końcu. Można przy ostatnim "zamieszaniu" łyżką, zetrzeć na drobnych oczkach trochę skórki limonki...podkręci smak i aromat.
Do potrawy można przygotować zwykły ryż lub łatwiej makaron ryżowy (ja z braku laku użyłam takiego z torebki z zupką w proszku). Po kilku minutach i odcedzeniu można go podsmażyć z sosem teryaki na patelni.Bądż też, jak mój mąż neandertalczyk :), spożyć potrawę z frytkami (?). W miseczce podajemy warzywa z odrobiną makaronu, posypujemy ziarnem sezamu lub orzeszkami oraz odrobiną szatkowanej kolendry (ja miałam jedynie pietruszkę z kilkoma listkami selera i także było OK).
Bon Apettit!
Zobacz na pełnej mapie Kurczak z warzywami w stylu azjatyckim
Galeria:
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.