Pizza na biwaku

Posted by
No votes yet.
Please wait...

Ciasto: 
szklanka mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
pół łyżeczki soli
oliwa 2 łyżki
woda

Do dużej miski wsypujemy mąkę i rozkruszamy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy sol, na końcu polewamy oliwą. Zagniatamu i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.

Składniki:
Składniki w kolejności kładzenia na ciasto.
przecier pomidorowy
ser żółty 
oliwki
pieczarki
papryczka chilli
salami
jeśli ktoś lubi to ser pleśniowy blue lazur zetrzeć na tarce i posypać
oregano

Garnek żeliwny z płaskim dnem. Rozpalamy około 30 sztuk brykietu. Brykiet rozkładamy szczypcami do grilla. Na dole garnka dajemy 12 szt. na górze reszta brykietu ( w tej proporcji). Garnek musi stać wyżej niż brykiet, stawiamy na podstawce, lub czymkolwiek. Po ułożeniu brykietu czekamy pół godziny żeby naczynie się rozgrzało. Układamy na dole ciasto i składniki zamykamy na 10 min. Wuala

Dodał: Maciej Kołek z: Justyna Sołek

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/ Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply