Podpiwek Kujawski

Posted by

Starsi pewnie pamiętają smak podpiwka z okresu PRLu, który był wtedy bardzo popularny i robiony prawie w każdym domu. Obecnie trochę zapomniany, ale możliwy nadal do kupienie w niektórych sklepach. Jest to napój w smaku przypominający lekkie ciemne piwo, posiada też niewielką zawartość alkoholu i latem świetnie gasi pragnienie. Młodsi, którzy nigdy go nie pili, powinni spróbować, być może im posmakuje, mi osobiście bardzo smakuje, więc podaje przepis na jego wykonanie, choć znajdziemy go też na opakowaniu. Cena tego specyfiku wynosi około 2 zł za opakowanie, dostaniemy go w sprzedaży internetowej, ja w sklepie stacjonarnym, ja kupuję w Selgrosie. Ze 100 gramowego opakowania uzyskamy 10 l napoju. W skład podpiwka wchodzi: burak, jęczmień, cykoria, cukier, chmiel, regulatory kwasowości difosforany, kwas cytrynowy. Dodatkowo musimy dokupić drożdże instant lub tradycyjne.

By nasz napój bezpiecznie dojrzewał potrzebujemy butelki, najlepiej po wodzie mineralnej, ale z takie z grubszego plastiku, takie cienkie fermentujący napój potrafi rozerwać.

Ja napój sporządziłem w domu, ale można spokojnie też zrobić w warunkach biwakowych. Oczywiście można zrobić mniejszą ilość dzieląc proporcje przez pół, bo nie każdy ma 10 litrowy gar.

Zawartość paczki wsypujemy do 10 litrów wrzącej wody i gotujemy przez 10 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, by mieć bardziej klarowny napój można dodatkowo sitko wyłożyć gazą lub innym przepuszczalnym materiałem. Zawartość studzimy do 40 stopni. Odlewamy pół szklanki i rozpuszczamy w niej 5 g drożdży instant Delekty (tak sugeruje producent) wlewamy rozpuszczone drożdże z powrotem do podpiwka i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy 500 – 600 g  cukru i dobrze mieszamy. Napój jest już prawie gotowy, zlewamy go do butelek, ale tylko napełniamy 3/4 i odstawiamy do leżakowania. Pierwszy dzień trzymamy butelki w temperaturze pokojowej, na drugi dzień odstawiamy do lodówki lub chłodnego pomieszczenia. Latem podpiwek jest zdatny do picia już po 3 dniach, zimą po pięciu. Podpiwek powinno się spożyć przed upływem 2 tygodniu, a po otwarciu powinien stać w lodówce max 2 dni. Uważajcie przy otwieraniu, robimy to delikatnie by się odgazował bo inaczej będzie wesoło.

Dodał:

Irek Jozwik

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply