Prażonka z kociołka

Posted by

Może zasmakuje wam prażonka z kociołka ? Najfajniejsze jest wspólne przygotowywanie „wsadu”do kociołka. Można to zrobić tak , jak na pierwszym zdjęciu, dla dużej grupy głodomorów. Normalnie korzystamy z kociołka 4 l, co wystarcza dla ok. 6-8 osób. Tak naprawdę, to składniki i ich ilość zależą od tego, co kto ma i co kto lubi. Orientacyjnie robimy go w ten sposób: natłuszczamy wnętrze kociołka i napełniamy go ( dość ciasno) grubo pokrojonymi warzywami (ziemniaki, cebula, marchewka, pietruszka, seler, biała kapusta). Dodajemy wg uznania mięso, boczek i wędlinę (pokrojone), dużą ilość zielonej pietruszki (ew. koper), sól, pieprz i ulubione przyprawy (może też być gotowa przyprawa do dań z ziemniaków). Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, uciskamy w kociołku, przykrywamy całymi liśćmi kapusty, szczelnie zamykamy kociołek i umieszczamy go na niezbyt dużym ognisku i…łykamy ślinkę przez około 1,5 h

Dodała:

Maria Prokocka

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply