Ser wędzony typu Oscypek

Posted by
No votes yet.
Please wait...

Co powiecie na „oscypki” z własnej wędzarni ? Spokojnie, nie każę wam doić owiec i robić ser, ale można już gotowy produkt uwędzić sobie na biwaku. Wystarczy nam do tego turystyczna wędzarnia CamGo i jakiś dobry serek. By uzyskać efekt sera owczego potrzebujemy czeski ser o nazwie Koliba, dostaniemy go w Czechach w większości marketów w cenie około 23 koron za sztukę. W polskim Lidlu widziałem podobny firmy Bluedino, ale tego jeszcze nie wędziłem, więc nie wiem jakie ma właściwości po uwędzeniu. Czeski serek okazał się wyśmienity do wędzenia przez przypadek, bo został zakupiony z myślą o grillu, ale biwak był akurat wędzarniczy, więc zamiast na grillu, wylądował na próbę w wędzarce. Efekt był niesamowity, po uwędzeniu zwykły marketowy serek okazał się lepszy niż nie jeden „prawdziwy” oscypek kupiony na straganie w górach.

Wykonanie naszych „oscypków” jest bardzo proste, wyciągamy je z foliowych opakowań i nabijamy na haki, można je chwilę podsuszyć w otwartej wędzarce i możemy przystąpić do wędzenia. Pierwsze serki sznurowałem, bo bałem się, że mogą pod wpływem ciepła się trochę rozpuścić i spaść z haka, ale drugie wędzenie było już na samych hakach i ser jest na tyle twardy, że można śmiało nabijać go bezpośrednio na hak. Serki wędzimy w temperaturze 50 – 60 stopni przez około 4 godziny. Oczywiście używamy drewna liściastego, najlepiej olcha, buk i wszystkie owocowe. Pamiętajmy aby wędzarnia miała swobodny odpływ dymu, serki muszą być odymione, a nie ukiszone w dymie. W najmniejsze wędzarni turystycznej CampGo Prima 25 zmieścimy max 12 serków.

Po uwędzeniu nasze serki są już gotowe do konsumpcji i na ciepło też fajnie smakują. Resztę odkładamy do lodówki, mogą spokojnie tam leżeć kilka tygodni, jeżeli chcemy trzymać dłużej i zachować soczysty smak, to serki lepiej zapakować próżniowo. Serek najlepiej smakuje pokrojony w cienkie plasterki, jest idealny na biwaku jako zakąska do piwa.

Wędzarkę turystyczną możecie nabyć na stronie producenta – https://campgo.pl/

Dodał:

Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

2 komentarze

  1. Mam pytanie odnośnie koloru wędzonego serka. Co zrobić by nabrał on brązowego koloru. U mnie podczas wędzenie nigdy taki kolor nie wychodzi, wędzę w tradycyjnej wędzarni. Z góry dziękuję za podpowiedź.

    No votes yet.
    Please wait...
  2. Pewnie dużo zależy od rodzaju drewna, ja wędzę mieszanką olchy i buka. Pewnie też czas wędzenia ma znaczenie. Dym musi swobodnie przechodzić przez wędzarnie, nie może się za bardzo „kisić”, drewno musi być dobrze wysuszone. Trudno mi znaleźć przyczynę. Ja już kilka razy wędziłem te serki i kolor zawsze ładny.

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Reply