Stek wołowy z grilla

Posted by Admin
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...
Opisz potrawę:
Jak wiecie steki można przyrządzać na wiele sposobów i każdy z nich ma swoich zwolenników. Wiadomo że najlepsze są z wołowiny sezonowanej, jedni lubią krwiste inni bardziej wysmażone. My spróbowaliśmy zrobić je na grillu. W sumie do tej pory jakoś nie grillowaliśmy steków i też nie byliśmy na to przygotowani. Szukaliśmy coś na szybko w trasie i w Biedronce zakupiliśmy właśnie steki, które postanowiliśmy spróbować zrobić na grillu.
Potrzebne składniki:
Tak naprawdę potrzebujemy tylko stek wołowy i dowolne przyprawy. My pod koniec grillowania posypaliśmy mięso trochę suszonym czosnkiem niedźwiedzim, a po ugrillowaniu nałożyliśmy na steki trochę masła solonego. Nasze steki miały wagę 125 g.
Opis przyrządzania:
Najważniejsze przy grillowaniu steków jest to, by węgiel drzewny był porządnie rozżarzony, bo grillowanie musi być krótkie, ale w bardzo wysokiej temperaturze. Jeżeli będziemy grillować zbyt długo, mięso będzie twarde i gumowate. W naszym przypadku jedna osoba woli steki bardziej krwiste, a druga już nie koniecznie, ale po zakończeniu grillowania udało się osiągnąć kompromis. Mięso w środku nie było krwiste, ale było ładnie różowe. Było też miękkie i soczyste. Na porządnie rozgrzanym grillu było około 10 min. Jednak grill to nie piekarnik, gdzie możemy uzyskać za każdym razem zbliżony proces, więc należy się liczyć, że za każdym razem grillowany stek może nam wyjść różnie.
Galeria:
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply