Szakszuka

Posted by
Rating: 5.0/5. From 1 vote.
Please wait...

W dziale kuchennym królują przepisy na potrawy grillowo – ogniskowe, więc do urozmaicenia podzielę się naszą ulubioną wyjazdowa potrawą przygotowaną przy użyciu kuchenki i woka (lub patelni).

Szakszuka świetnie sprawdza się jako obiad, kolacja, albo śniadanie (jeśli ktoś jada obfite śniadania). W zależności od dostępnych składników i upodobań można ją dowolnie modyfikować. Zaletą jest prostota i czas przygotowania – około 15 minut.

Na dwie osoby potrzebne są:

– 4 jajka
– kartonik krojonych pomidorów (mogą być też świeże, ale w tym wypadku naprawdę świetnie sprawdzają się kartoniki, np z Podravki)
– 1 cebula
– 1 cukinia. Tu mamy możliwość modyfikacji – zamiennie możemy wykorzystać bakłażana lub paprykę. Mięsożercy mogą dorzucić dowolną wędlinę. Widywałam też wersje z soczewicą, kukurydzą, fasolką. Czyli – cokolwiek wrzucimy do sosu, będzie dobrze.
– odrobina tłuszczu do smażenia, przyprawy – sól i pieprz, ulubione zioła, np oregano, kumin, bazylia. My biwakowo używamy gotowych, dość ostrych mieszanek przypraw.

Cebulę kroimy w kostkę, dorzucamy przyprawy, podsmażamy. Dorzucamy pokrojone w kostkę warzywa, po chwili zalewamy pomidorami i dusimy do uzyskania gęstego sosu. W sosie robimy wgłębienia, wbijamy (nie mieszając!) jajka – i czekamy jeszcze chwilę aż się zetną. Dla mnie najlepsze, kiedy żółtko jest jeszcze płynne a białko ścięte. Zjadamy z pieczywem, najlepiej bezpośrednio z woka.

Dodała: Anna Bańczyk

Leave a Reply