Biwakowa Porterówka Tadzia

Posted by Admin
No votes yet.
Please wait...

Porterówka, to obok cytrynówki kolejna nalewka, która króluje na naszych zlotach. Rozpropagował ją Tadeusz na naszym II Zlocie Grupy Biwakowej w Spale. Wszystkim przypadła do gustu i część z nas kultywuję tą tradycję przyjeżdżając na kolejne zloty również z porterówką.

Co potrzebujemy:

  • spirytus
  • piwo porter
  • cukier waniliowy
  • cukier zwykły
  • kawa ziarnista

Do garnka wsypujemy 2 szklanki cukru, 3 małe torebki cukru waniliowego i zalewamy to 2 litrami piwa Porter. Piwo podgrzewamy i dobrze mieszamy, by cukier się rozpuścił, nie doprowadzamy do wrzenia piwa. Czekamy aż piwo ostygnie i dolewamy 1 litr spirytusu lub dobrej jakości bimbru. Na koniec wsypujemy dużą garść kawy w ziarnkach i przelewamy do zakręcanego naczynia, najlepiej duży słój. Zakręcamy naczynie z naszym produktem i odstawiamy na min. 2 tygodnie. Po tym czasie możemy porterówkę przecedzić przez sitko oddzielając ziarenka kawy i rozlać w butelki. Po tych dwóch tygodniach leżakowania porterówka gotowa jest też do spożycia.

Dodał: Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/
Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

One comment

  1. O w morde. Takiej porterówki kilka kieliszków i zwala z nóg.

    No votes yet.
    Please wait...

Leave a Reply