Porterówka, to obok cytrynówki kolejna nalewka, która króluje na naszych zlotach. Rozpropagował ją Tadeusz na naszym II Zlocie Grupy Biwakowej w Spale. Wszystkim przypadła do gustu i część z nas kultywuję tą tradycję przyjeżdżając na kolejne zloty również z porterówką.
Co potrzebujemy:
- spirytus
- piwo porter
- cukier waniliowy
- cukier zwykły
- kawa ziarnista
Do garnka wsypujemy 2 szklanki cukru, 3 małe torebki cukru waniliowego i zalewamy to 2 litrami piwa Porter. Piwo podgrzewamy i dobrze mieszamy, by cukier się rozpuścił, nie doprowadzamy do wrzenia piwa. Czekamy aż piwo ostygnie i dolewamy 1 litr spirytusu lub dobrej jakości bimbru. Na koniec wsypujemy dużą garść kawy w ziarnkach i przelewamy do zakręcanego naczynia, najlepiej duży słój. Zakręcamy naczynie z naszym produktem i odstawiamy na min. 2 tygodnie. Po tym czasie możemy porterówkę przecedzić przez sitko oddzielając ziarenka kawy i rozlać w butelki. Po tych dwóch tygodniach leżakowania porterówka gotowa jest też do spożycia.
Dodał: Irek Jozwik
Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/
Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.
Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.
O w morde. Takiej porterówki kilka kieliszków i zwala z nóg.