Grochówka w kociołku Kasi

Posted by

Przepis i składniki na 5-6 l zupy dla około 12 osób.

Składniki

Groch 30 dkg
boczek wędzony 30 dkg
kiełbasa 30 dkg
żeberka 30 dkg
ziemniaki 70 dkg
słonina 10 dkg
cebula jedna duża lub dwie małe
marchewka 2 szt
pietruszka 2 szt
majeranek
sól
pieprz

ziele angielskie

liść laurowy

Groch zalewamy wrzątkiem i moczymy całą noc, lub jak chcemy szybciej to obgotowujemy ok 2 godzin aż będzie miękki. Do rozgrzanego kociołka wsypujemy drobno pokrojoną w kostkę słoninkę i mieszamy aż się wytopi. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę boczek. Chwilę przesmażamy i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę, gdy kiełbasa się zarumieni dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i całość mieszamy aż cebula się zeszkli. Teraz zawartość kociołka przekładamy do innego naczynia, a kociołek zalewamy wodą do której wkładamy żeberka. Gotujemy do miękkości mięsa, przyprawiamy pieprzem, solą, zielem angielskim, liściem laurowym i dodajemy startą na tarce marchewkę i pietruszkę oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy dalej do miękkości ziemniaków i wtedy dodajemy przygotowany wcześniej groch, zagęszczając nim zupę wedle uznania. Dodajemy teraz wcześniej przesmażony boczek, kiełbaskę i cebulę i na sam koniec dodajemy roztarty majeranek. Potrawa przetestowana na na 8 osobach, wszyscy żyją.

Dodał:

Irek Jozwik

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply