Oficjalna cytrynówka Grupy Biwakowej

Posted by

Tak jak obiecałem, przyszła pora na prezentację tego zacnego trunku w dziale kuchnia biwakowa. Przepis ten przywiozła nasza administratorka Gosia z Ukrainy.

Składniki:

0,5 l spirytusu
5 cytryn
0,5 szklanki miodu (najlepiej lipowy lub akcjowy)
0,5 szklanki cukru
0,25 l wody mineralnej niegazowanej lub przegotowanej kranówki

Wykonanie:

1 Cytryny zalewamy wrzątkiem i dokładnie myjemy.
2 Obieramy cytryny ze skórki, robimy to jak najcieniej, aby uzyskać samą żółtą skórkę.
3 Skórki wrzucamy do słoja i zalewamy spirytusem, zakręcamy, by nam spirytus nie odparował.
4 Obrane cytryny chowamy do lodówki.
5 Po upływie ok 23 godzin (po upływie ponad doby istnieje ryzyko, że cytrynówka będzie gorzka, więc pilnujcie czasu!) wyciągamy ze spirytusu skórki i je odcedzamy, by wartościowy płyn na nich nie został.
6 W garnku gotujemy roztwór z wody mineralnej,, cukru i miodu.
7 Z cytryn wyciskamy sok (bez pestek!). Jeżeli jest w nim za dużo cząstek owoców, przelewamy sok przez drobne sitko, gazę lub tetrową pieluchę.
8 Gdy roztwór ostygnie, łączymy go z sokiem z cytryn, a potem z zabarwionym skórkami spirytusem. Cytrynówka jest gotowa następnego dnia.

Uwaga, kolor cytrynówki, wychodzi czasami bardzo różny i zależy od rodzaju i gatunku cytryn.


Najlepiej smakuje mocno schłodzona, a moc można sobie regulować zmieniając nieznacznie ilość dodawanej wody. Uwaga uzależnia 😉

Dodał: Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply