Palluch, bądź falluch

Posted by
No votes yet.
Please wait...

Okrasa nazwał to jaszczurem. Ja nazywam to nadziewanym palluchem, bądź falluchem ;). Którą nazwę wybieracie, napiszcie w komentarzach.

Ciasto jak na pizzę: 
szklanka mąki pszennej
1/4 kostki drożdży
pół łyżeczki soli
oliwa 2 łyżki
woda

Do dużej miski wsypujemy mąkę i rozkruszamy drożdże, mieszamy. Powoli wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy sol, na końcu polewamy oliwą. Zagniatamu i odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia.
Po wyrośnięciu dzielimy na dwie równe porcje i rolujemy w rękach, a potem formujemy długi pasek ciasta szerokości kilku centymetrów. Ciasto nawijamy na wcześniej przygotowany dość gruby kij. Pieczemy przy ognie bardzo powoli. Kiedy nasze ciasto zacznie schodzić z kija, nie zostawiając na kiju surowego, znaczy że jest już dobre.

Farsz:
Cebulę wraz z pieczarkami dusimy na patelni. Następnie dodajemy ser pleśniowy president, oraz trochę sera blue lazur. Roztapiamy ser. Do tego wkradamy dwa ugotowane jajka. Można dorzucić papryczkę czuli i oliwki. Faszerujemy fallucha. Smacznego

dodał: Maciej Kołek

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/ Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Leave a Reply