Zupa grzybowa z kociołka

Posted by

Dziś w kuchni biwakowej prosty przepis na zupę grzybową w plenerze. Najlepiej smakuje z kociołka gotowana na ogniu, nad ogniskiem, ale jak ktoś nie posiada kociołka można też zrobić na kuchence gazowej. Do naszej zupy potrzebujemy oczywiście najważniejszego składnika, grzybów. Możemy je sobie sami nazbierać, lub kupić, ale pierwsze rozwiązanie jest dużo przyjemniejsze. W sezonie jesiennym, biwakujemy często przy lesie, więc nie powinno być z tym problemu. Grzyby mogą być dowolne, byle by były jadalne. Nasz najważniejszy składnik obieramy, czyścimy, a jak są bardzo upiaszczone możemy wypłukać w wodzie. Kroimy je w drobne kawałki, wrzucamy do kociołka i zalewamy wodą. Ustawiamy kociołek nad ogniskiem i czekamy aż woda zacznie się gotować. Możemy w tym czasie obrać i pokroić w kostkę ziemniaki. Kiedy woda zacznie wrzeć zbieramy łyżką burzyny, które powstają na pierwszym etapie gotowania. Po jakiś 10 minutach gotowania możemy dodać już ziemniaki, oraz doprawić zupę solą, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym. Gdy po około 20 minutach ziemniaki już są miękkie, nasza zupa jest już gotowa. Teraz pozostaje ją zaprawić śmietaną, należy pamiętać by ją najpierw „zahartować” i dopiero wlać do zupy. I już możemy konsumować naszą pyszną zupkę. Jeśli ktoś nie lubi ze śmietaną, to można bez lub dodać ją dopiero na talerzu.

Dodał:

Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/

Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

Wszystkie zdjęcia, oraz opisy miejsc na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

ZAINSTALUJ NASZĄ APLIKACJĘ

Android iOS

Leave a Reply