Grzanki grilla z mieszanką Visana

Pewnie nie raz robiliście różnego rodzaju grzanki na grillu. Przepisów i pomysłów jest wiele, dobry jest sam wygrillowany chlebek jak i z przyprawami. My przez lata przetestowaliśmy najróżniejsze opcje i chyba najbardziej do gustu przypadła nam przyprawa do chleba z masłem Casablanca, firmy Visana. Sporządzona została z prażonego sezamu, cebuli, maku, ziół i odrobiny soli kamiennej. Możemy jej użyć do dowolnego rodzaju pieczywa, bo z każdym smakuje wyśmienicie. Oprócz grzanek jest doskonała do zielonych sałat, dań z makaronem, twarogu, jaj i sosów.

Przyrządzanie grzanek jest banalnie proste. Smarujemy dowolny rodzaj pieczywa masłem, najlepiej solonym i posypujemy przyprawą. Kładziemy kromki na ruszcie i czekamy aż masło się wytopi a kromka się upiecze. Warto ten proces kontrolować, bo gdy mamy ruszt zbyt blisko żaru, to chleb się przypali szybciej niż wytopi masło. Lepszy efekt uzyskamy, gdy grill jest zamykany, wtedy masło szybciej się wytopi a grzanki będą bardzie równomiernie upieczone. Nasze grzanki wyśmienicie smakują same jako np przekąska do piwa, ale też są świetne do grillowanych ryb i mięsa.

Na mieszankę Visana trafiliśmy kiedyś w jakiejś wiejskiej aptece, ale po wpisaniu w nazwy w Google bez problemu można ją kupić przez internet.

Dodał: Irek Jozwik

Chcesz dodać ty swój przepis ? Zaprezentuj go na Grupie Biwakowej a pojawi się i tutaj – https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/ Wszystkie zdjęcia, oraz przepisy na tej stronie i w Grupie Biwakowej na Facebooku są chronione prawem autorskim. Kopiowanie, wykorzystywanie tylko za zgodą redakcji i autorów prezentacji.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply