Płyta ogniskowa CampGo

W zeszłym roku nabyliśmy w firmie CampGo wędzarkę turystyczną, z której byliśmy bardzo zadowoleni i przez cały sezon uwędziła nam naprawdę dużo smacznych wędlin, serów i ryb – https://grupabiwakowa.pl/wedzarnia-campgo-prima-25.

Jesienią zeszłego roku skusiliśmy się na jeszcze jeden produkt CampGo, a mianowicie na płytę ogniskową. Niestety zakup dokonany był na koniec roku, a tegoroczne biwaki zimowe, jakoś nie skusiły nas na przetestowanie tego wynalazku. Pierwsza okazja do tego nadarzyła się dopiero w zeszłym tygodniu.

Na początku nie szaleliśmy z wyszukanymi potrawami, bo jak coś nie wyjdzie to mała strata. Na płycie więc wylądowała kiełbasa, papryka i cukinia. Pierwsze wrażenie ? Urządzenie dla leniwych, nie trzeba niczego trzymać, przekładać, choć jak ktoś lubi dobrze przypieczone mięso, to jednak w połowie pieczenia warto by odwrócić naszą strawę. Za to warzywa wyszły wręcz idealne, super upieczone a zarazem soczyste. Nie jest to też urządzenie na duży głód, bo proces pieczenia przebiega dosyć wolno, więc operację lepiej rozpocząć zanim porządnie zgłodniejmy. Oczywiście można to przyśpieszyć przybliżając płytę bliżej ognia, ale jak chcemy naprawdę dopieszczoną i soczystą potrawę, lepiej to robić wolniej.

Budowa płyty jest bardzo prosta, składa się ze stelaża, który wbijamy w ziemię przy ognisku, płyty, która odbija ciepło na tył potrawy i dwóch pałąków, które przytrzymują jedzenie przy płycie. Całość wykonana jest ze stali nierdzewnej, więc łatwo utrzymać to w czystości, można ją myć w zmywarce, bo jest tak zaprojektowana by do niej weszła.

Jakie są zalety takiegiego pieczenia ?

Unoszący się nad ogniskiem dym przenika przez mięso, nadając mu wyśmienity smak i aromatyczny zapach. Dodatkowo w trakcie pieczenia możemy stosować sosy, które wraz z dymem z ogniska nadadzą niepowtarzalny smak potrawom. Ściekający tłuszcz nie trafia do ogniska, lecz obok niego, dzięki temu nie powstają szkodliwe związki związane z jego spalaniem. Pieczenie na płycie ogniskowej nie wymaga pilnowania, wystarczy na płytę założyć żywność i wbić obok ogniska w odpowiedniej odległości. Płytę można przybliżać i oddalać od ogniska, dzięki czemu możliwe jest pieczenie w wolnym tempie lub szybciej i intensywniej.

Mięso pieczone w ten sposób nie wysycha. Możemy upiec naprawdę gruby kawał mięsa bez obaw o to, że będzie wyschnięty z zewnątrz i surowy w środku, jak mogłoby to mieć miejsce piekąc na grillu.

Płyta jest tak wypolerowana, że śmiało może służyć też jako lustro biwakowe 😉

Na zewnątrz robi się coraz cieplej, więc pewnie z płyty będziemy korzystać częściej i eksperymentować z różnymi potrawami. Opisy z tych poczynań zamieścimy oczywiście w naszym dziale KUCHNIA BIWAKOWA – https://grupabiwakowa.pl/category/kuchnia/

Koszt zakupu takiego urządzenia u producenta wynosi 99 zł. Można ją nabyć w sklepie internetowym CampGo – https://campgo.pl/s,31,plyta_ogniskowa.html

Dodał: Irek Jozwik

Chcesz zamieścić swój pomysł, lub ciekawe rozwiązanie, test sprzętu biwakowego, lub modyfikację swojego domku na kółkach ? Przeczytaj opis grupy, szczególnie dział warsztat

https://grupabiwakowa.pl/opis-grupy-biwakowej i zamieść swoją prezentację na grupie Biwakowej

– https://www.facebook.com/groups/grupabiwakowa/, przeniesiemy ją na stronę.

No votes yet.
Please wait...

Leave a Reply